Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011
You can download Bailop for your Android device here. This version has fewer restrictions and receives automatic updates directly from Bailop server.


Connect
Connect with a random online Bailop user to have a chit-chat and to share you thoughts with each other enjoying the highest level of end-to-end encryption.

YT Service
Watch and upload YouTube videos to get free unlimited views and audience for your channel.

Earn
Win dollars for free by doing simple tasks and performing other activities.

Control and Coordination worksheet

Control and coordination Worksheet


CHOOSE APPROPRIATE ALTERNATIVE

  1. What is called the movement of plant toward gravity?
    [A] Hydrotropism [B] Geotropism [C] Chemotropism [D] Phototropism
  2. The plant part which exhibits negative geotropism is...
    [A] root [B] stem [C] branch [D] leaves
  3. The growth of a pollen tube towards the ovule is caused by...
    [A] phototropism [B] hydrotropism [C] gravitropism [D] chemotropism
  4. Bending of a shoot of a plant in response to light is known as...
    [A] geotropism [B] phototropism [C] thigmotropism [D] photonasty
  5. The stimulus in the process of thigmotropism is
    [A] touch [B] gravity [C] light [D] chemical
  6. Which of the following helps in maintaining posture and balance of human body?
    [A] Cerebellum [B] Cerebrum [C] Medulla oblongata [D] Pons
  7. How many pairs of nerves arise from the spinal cord?
    [A] 21 [B] 31 [C] 41 [D] 51
  8. Cerebellum, medulla oblongata and pons are the parts of...
    [A] mid-brain [B] hind-brain [C] fore-brain [D] spinal cord
  9. For the synthesis of which of the following hormones is iodine necessary?
    [A] Adrenaline [B] Auxin [C] Thyroxine [D] Insulin
  10. Which of the following is a mis-matched pair?
    [A] Adrenaline and pituitary gland [B] Estrogen and ovary 
    [C] Insulin and pancreas [D] Progesterone and ovary
  11. The spinal cord originates from...
    [A] cerebrum [B] cerebellum [C] medulla oblongata [D] pons
  12. Which of the following hormones prepares our body for action in emergency situations?
    [A] Testosterone [B] Growth hormone [C] Adrenaline [D] Insulin
  13. Which of the following is male sex hormone?
    [A] Estrogen [B] Adrenaline [C] Testosterone [D] Progesterone
  14. Which of the following endocrine glands does not occur as a pair in human body?
    [A] Adrenal [B] Pituitary [C] Testis [D] Ovary
  15. Plant hormones are called...
    [A] phytohormones [B] cytohormones [C] mesohormones [D] mitohormones
  16. Which of the following hormones is a growth inhibitor?
    [A] Auxin [B] Gibberellin [C] Cytikinin [D] Abscisic acid
  17. The leaves of a sensitive plant possess a soft cushion-like structure called...
    [A] pulmonus [B] pulvinus [C] pollenus [D] polynus
  18. Which of the following plants shows thermonasty at higher temperatures?
    [A] Lotus [B] Sunflower [C] Tulip [D] Mimosa
  19. The structural and functional unit of human nervous system is...
    [A] brain [B] nerve cell [C] axon [D] spinal cord
  20. The protective and insulation sheath of myelin is found around...
    [A] axon [B] dendrite [C] cell body [D] pons
  21. The very small gap between two nerve cells is called...
    [A] myelin [B] Ranvier's node [C] synapse [D] impulse
  22. The central nervous system consists of...
    [A] brain [B] spinal cord [C] brain and spinal cord [D] cerebrum and pons
  23. The average weight of an adult human brain is ______ gm.
    [A] 1000 [B] 1350 [C] 1530 [D] 3150
  24. Pons regulates...
    [A] body balance [B] blood circulation [C] blood pressure [D] respiration
  25. Involuntary activities are controlled by...
    [A] fore-brain [B] cerebellum [C] medulla oblongata [D] spinal cord
  26. In spinal cord, the grey matter is arranged in ______ shape.
    [A] H [B] W [C] R [D] K
  27. Which of the following is not an example of reflex action?
    [A] Sneezing [B] Yawning [C] Walking [D] Coughing
  28. In reflex action ______ plays no role.
    [A] brain [B] spinal cord [C] sensory neuron [D] motor neuron
  29. The effects of sympathetic and parasympathetic nervous systems are...
    [A] complimentary [B] contradictory [C] both of A and B [D] neither of A and B
  30. Which of the following hormones is not released by pituitary gland?
    [A] TSH [B] Thyroxin [C] ACTH [D] FSH
  31. Which hormone causes ejection of milk from mammary glands?
    [A] Vasopressin [B] Oxytocin [C] FSH [D] TSH
  32. ______ is antidiuretic hormone.
    [A] Vasopressin [B] Oxytocin [C] FSH [D] TSH
  33. Diabetes is caused due to the deficiency of... 
    [A] vasopressin [B] thyroxine [C] oxytocin [D] insulin
  34. Goitre is caused due to the deficiency of ______ in our diet.
    [A] iron [B] iodine [C] sodium [D] protein
  35. Hypothyroidism results in...
    [A] enlargement of thyroid [B] contraction of thyroid 
    [C] exophthalmic goitre [D] deficiency of iodine
  36. The hormone secreted by parathyroid gland regulates the level of ______ in blood.
    [A] RBC & WBC [B] sugar & fat [C] calcium & phosphate [D] protein
  37. ______ is called 'fight or flight' hormone.
    [A] Thyroxine [B] Adrenalin [C] Testosterone [D] FSH
  38. Hormones have ______ effect.
    [A] stimulatory [B] inhibitory [C] both stimulatory & inhibitory [D] nonregulatory
  39. Animals coordinate their activities through...
    [A] nervous system [B] hormones [C] both in A and B [D] brain
  40. Which of the following is/are growth promoter hormone/s in plants
    [A] Auxin [B] Abscisic acid [C] Cytokinin [D] Auxin and cytokinin
  41. The growth of plant in the direction of stimulus is called...
    [A] tropism [B] nastism [C] positive tropism [D] negative tropism
  42. The growth of stem is known as...
    [A] geotropism [B] gravitropism [C] positive geotropism [D] negative geotropism
  43. When we touch the leaves of mimosa plant, we observe...
    [A] photonasty [B] thermonasty [C] thigmonasty [D] hydronasty
  44. The flowers of lotus and sunflower open in the morning. This is an example of...
    [A] thigmonasty [B] thermonasty [C] photonasty [D] tropic movement
  45. Opening of crocus and Tulip flowers at high temperature is an example of...
    [A] thigmonasty [B] thermonasty [C] thermotropism [D] thigmotropism
  46. The shorter fibres of nerve cell are called...
    [A] dendrite [B] axon [C] synapse [D] nerve fibre
  47. The longest fibres of nerve cell are called...
    [A] dendrite [B] axon [C] synapse [D] nerve fibre
  48. Which structure of a nerve cell receives the nerve impulse passed on by another nerve cell?
    [A] Dendrite [B] Axon [C] Nerve fibre [D] Ranvier's node
  49. By which structure does nerve impulse pass from one nerve cell to other nerve cell?
    [A] Dendrite [B] Axon [C] Nerve fibre [D] Ranvier's node
  50. After travelling through the nerve cell, the nerve impulse gets converted to...
    [A] chemical signal [B] electrical signal [C] mechanical signal [D] electronic signal
  51. The structure that protects brain is called...
    [A]vertebral column [B] cranium [C] thalamus [D] corpus callosum
  52. The brain is surrounded by membranes called...
    [A] corpus callosum [B] meninges [C] thalamus [D] lobes
  53. Which matter is present in the outer region of brain?
    [A] Blue matter [B] White matter [C] Grey matter [D] Dark matter
  54. Which matter forms the inner part of brain?
    [A] Blue matter [B] White matter [C] Grey matter [D] Dark matter
  55. Which of the following protects brain from mechanical shock?
    [A] White matter [B] Grey matter [C] Dark fluid [D] Cerebrospinal fluid
  56. Which is the largest and most complex part of human brain?
    [A] Cerebrum [B] Cerebellum [C] Pons [D] cranium 
  57. The two cerebral hemispheres are joined together by...
    [A] cranium [B] pons [C] medulla oblongata [D] corpus callosum
  58. Each cerebral hemisphere is divided into _____ lobes.
    [A] 2 [B] 3 [C] 4 [D] 6
  59. Which of the following is a highly convoluted structure?
    [A] cerebellum [B] cerebral medulla [C] cerebral cortex [D] corpus callosum
  60. Which of the following part of the brain controls and regulates blood pressure, hunger, body temperature and thirst?
    [A] Thalamus [B] Hypothalamus [C] Medulla oblongata [D] Cerebellum
  61. Which of the following coordinates the body movement?
    [A] Pons [B] Medulla oblongata [C] Cerebellum [D] Corpora quadrigemina
  62. Which of the following controls involuntary activities like coughing and sneezing?
    [A] Pons [B] Medulla oblongata [C] Cerebellum [D] Cerebrum
  63. The spinal cord is protected by...
    [A] cranium [B] corpus callosum [C] pons [D] vertebral column
  64. Which of the following nerve fibres are present in the white matter?
    [A] Medullated nerve fibres and neurons with long processes 
    [B] Medullated nerve fibres and neurons with short processes
    [C] Nonmedullated nerve fibres and neurons with long processes
    [D] Nonmedullated nerve fibres and neurons with short processes
  65. Which of the following nerve fibres are present in the grey matter?
    [A] Medullated nerve fibres and neurons with long processes 
    [B] Medullated nerve fibres and neurons with short processes
    [C] Nonmedullated nerve fibres and neurons with long processes
    [D] Nonmedullated nerve fibres and neurons with short processes
  66. The nervous system that controls the involuntary activities is called...
    [A] autonomous nervous system [B] central nervous system
    [C] independent nervous system [D] absolute nervous system
  67. Sympathetic and parasympathetic nervous systems are parts of...
    [A] central nervous system [B] autonomous nervous system 
    [C] peripheral nervous system [D] special nervous system
  68. In which part of the body are pituitary gland, pineal gland and hypothalamus are located?
    [A] Abdominal cavity [B] Brain [C] Neck [D] Thoracic cavity
  69. Melanocyte stimulating hormone is secreted from ______ pituitary gland.
    [A] anterior [B] intermediate [C] posterior [D] dorsal
  70. ______ is the gland attached to the kidney.
    [A] Pineal [B] Thyroid [C] Testis [D] Adrenal
  71. _____ stimulates the absorption of water and controls the loss of water through urine.
    [A] ADH [B] TSH [C] ACTH [D] FSH
  72. A patient experienced a sudden rise in body weight up to 6 kg within a couple of weeks. Disorder of which gland is related to this condition?
    [A] Adrenal [B] Testes/ovary [C] Pancreas [D] Thyroid
  73. In which lobe of cerebrum is the centre for visual reception located?
    [A] Frontal [B] Parietal [C] Temporal [D] Occipital

ANSWERS

(1) B (2) B (3) D (4) B (5) A (6) A (7) B (8) B (9) C (10) A (11) C (12) C (13) C (14) B (15) A (16) D (17) B (18) C (19) B (20) A (21) C (22) C (23) B (24) D (25) C (26) A (27) C (28) A (29) C (30) B (31) B (32) A (33) D (34) B (35) A (36) C (37) B (38) C (39) C (40) D (41) A (42) D (43) C (44) C (45) B (46) A (47) B (48) A (49) B (50) A (51) B (52) B (53) C (54) B (55) D (56) A (57) D (58) C (59) C (60) B (61) C (62) B (63) D (64) A (65) D (66) A (67) B (68) B (69) B (70) D (71) A (72) D (73) D 


Write your experience in the comment box below: